Πάρα πολλά μέρη: υπέρβαση του παράδοξου της επιλογής


Τελευταία ενημέρωση: 5/6/21 | 6 Μαΐου 2021

“Που πρέπει να πάω?” είναι μια ερώτηση που αναρωτιέμαι συχνά.

Πριν από δύο χρόνια, θέλοντας να ξεφύγει από την καταπιεστική καλοκαιρινή ζέστη του Ώστιν, πέρασα μήνες κοιτάζοντας έναν χάρτη αλλά δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα.

Παίζαμε με την ιδέα να κατευθυνθώ στη Μαδαγασκάρη, τη Χαβάη, τη Μάλτα, την Καραϊβική, τις Μαλδίβες, το Ντουμπάι και τη Σρι Λάνκα.

Και επειδή δεν μπορούσα να επιλέξω και φοβόμουν να δεσμευτώ σε έναν μόνο προορισμό, δεν αποφάσισα μέχρι δύο εβδομάδες πριν από το ταξίδι μου όπου ήθελα να πάω (που έκανε τον προγραμματισμό ενός πόνου τελευταίας στιγμής).

Χρόνια αργότερα, και μετά από πάνω από ένα χρόνο που πέρασε στο Lockdown κατά τη διάρκεια του Covid, αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχίζει να παίζει ξανά και ξανά

Αυτό είναι που οι ψυχολόγοι ονομάζουν “υπερφόρτωση επιλογής” ή “παράλυση ανάλυσης”.

Οι άνθρωποι έχουν μόνο περιορισμένο ποσό ισχύος λήψης αποφάσεων κάθε μέρα. Γι ‘αυτό οι άνθρωποι αρέσουν οι ρουτίνες. Διευκολύνει τη ζωή. Η υπερφόρτωση επιλογής συμβαίνει όταν έχουμε πάρα πολλές επιλογές διαθέσιμες σε εμάς. Παίρνουμε κόπωση απόφασης και πηγαίνουμε με την προεπιλεγμένη επιλογή, αποφεύγοντας έτσι τη λήψη μιας απόφασης εντελώς. Μερικές φορές είμαστε τόσο παραλυμένοι από το φόβο να κάνουμε τη λανθασμένη επιλογή που δεν κάνουν καμία επιλογή.

Σκεφτείτε να στέκεστε στο διάδρομο των δημητριακών. Έχουμε όλες αυτές τις επιλογές ακριβώς μπροστά μας, αλλά συνεχίζουμε να επιστρέφουμε στα παλιά αγαπημένα μας, φρουτώδη βότσαλα. (Ή, Τρυστοφύλακα κανέλας αν αισθανόμαστε περιπετειώδη!)

Μπορεί να θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι νέο, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλουμε περισσότερο – υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές! Πώς επιλέγουμε; Πώς γνωρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε λάθος επιλογή; Έτσι, παραλύεται με αναποφασιστικότητα, επιστρέφουμε σε αυτό που γνωρίζουμε. Και, αν δεν έχουμε ένα αγαπημένο, συχνά επιλέγουμε μόνο αυτό που είναι δημοφιλές και οικείο.

Η σκέψη των επιλογών μας μπορεί να γίνει μια τέτοια φορολογική πνευματική επιβάρυνση που δεν λαμβάνουμε απόφαση. Γι ‘αυτό το μυαλό μας θέλει συντομεύσεις. Είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε όλες τις πληροφορίες που μας ρίχνονται κάθε μέρα. Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε κάθε απλή απόφαση όλη την ώρα. Πηγαίνοντας με αυτό που γνωρίζετε και είναι εξοικειωμένο είναι το πώς συντομεύουμε την παράλυση ανάλυσης.

(Αυτό εξηγείται στο βιβλίο του 2004 The Paradox of Choice, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα την ανάγνωση.)

Σκεφτείτε τον κόσμο ως παροιμιώδες διάδρομο δημητριακών. Ανυπομονούμε να επιλέξουμε ένα δημητριακό (έναν προορισμό), αλλά ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πάρα πολλές επιλογές. Αντιμέτωποι με τόσες πολλές επιλογές και χωρίς ισχυρή γνώμη (π.χ. θέλω πραγματικά να πάω στην Ταϊλάνδη αυτό το φθινόπωρο!), Κοιτάζουμε κενά, αναρωτιόμαστε αν η επιλογή ενός προορισμού είναι η σωστή επιλογή, οπότε καταλήγουμε (α) Μήνες όπως έκανα, λείπουν οι συμφωνίες πτήσεων και ο πολύτιμος χρόνος προγραμματισμού ή (β) καταλήγουν σε αυτό που είναι μεγάλο, δημοφιλές και οικείο (ας επισκεφτούμε το Παρίσι για τη δέκατη φορά!).

Είτε έχουμε δύο εβδομάδες, δύο μήνες ή δύο χρόνια, αποφασίζοντας πού να πάμε είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού. Μόλις έχετε το χρόνο, η επιλογή του προορισμού γίνεται ένα καθήκον να πετάξει μια μακρά λίστα με τους προορισμούς “must-see”.

Συχνά παίρνω τόσο παραλυμένη από την επιλογή που δεν κάνω κράτηση ταξιδιού μέχρι την τελευταία στιγμή, και ακόμη και τότε, συχνά υποφέρω από την τύψη του αγοραστή. Ήθελα πραγματικά να κλείσω αυτήν την πτήση στο Ντουμπάι; Ή θα έπρεπε να έχω πάει στη Μαδαγασκάρη; Αν κάνω αυτό το ταξίδι, θα έχω χρόνο να επισκεφθώ το Περού αργότερα φέτος ή θα πρέπει να πάω στο Περού τώρα;

Φυσικά, όταν φτάσω εκεί που πηγαίνω όλο αυτό το δεύτερο μαντήλι που λιώνει μακριά και έχω το χρόνο της ζωής μου.

Εάν είστε μακροπρόθεσμος ταξιδιώτης, μπορείτε να πάτε οπουδήποτε για όσο θέλετε. Αλλά όταν έχετε μόνο περιορισμένο χρονικό διάστημα – επειδή είστε σαν εμένα και επιβραδύνετε, ή επειδή έχετε μόλις λίγες εβδομάδες μακριά από την εργασία και πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο – πρέπει να είστε πιο επιλεκτικοί.

Λοιπόν, πώς περιορίζετε τους προορισμούς σας, συνεχίστε με τον προγραμματισμό του ταξιδιού σας και μην υποφέρετε το άγχος που έρχεται με υπερφόρτωση επιλογής;

Αυτή η εμπειρία μου έδωσε μια νέα φιλοσοφία στον προγραμματισμό ταξιδιού. Έχω αλλάξει πώς αποφασίζω για προορισμούς:

Πρώτον, αγκαλιάστε την ποικιλία. Πάντα θα είστε συγκλονισμένοι από την επιλογή. Θα υπάρχουν πάντα περισσότεροι προορισμοί για να επισκεφθείτε από ό, τι έχετε χρόνο να δείτε. Ο κατάλογος των θέσεων που επισκέπτεται θα πάρει μόνο περισσότερο όσο περισσότερο ταξιδεύετε, όχι μικρότερο. Μην το πολεμήσεις. Αναγνωρίστε το και μην το αφήσετε να σας ελέγξει. Αυτό είναι απλώς ένα γεγονός της ζωής.

Δεύτερον, ξεκινήστε με μια λίστα με τα δέκα μέρη που θέλετε να επισκεφθείτε περισσότερο. Ελάτε με τους προορισμούς που βρίσκονται στην κορυφή του μυαλού σας. Δεδομένου ότι δεν ήμουν σε θέση να ταξιδέψω για ένα χρόνο, σχεδιάζω να επισκεφθώ μερικούς νέους προορισμούς (όπως το Ομάν και τα Βαλκάνια) ενώ επισκέπτονται και μερικά αγαπημένα όπως η Ελλάδα.

Τρίτον, καταλάβετε πότε μπορείτε να πάτε και πόσο καιρό έχετε. Επειδή ορισμένοι προορισμοί θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο. Και, δεδομένου ότι είναι καλύτερο να κάνετε λιγότερο όχι περισσότερο όταν ταξιδεύετε, πόσο καιρό έχετε θα επηρεάσει τον προορισμό που επιλέγετε.

Τέταρτον, σκεφτείτε την εποχή του χρόνου. Ποια χώρα έχει τον καιρό που θέλετε να απολαύσετε περισσότερο; Προσπαθώ να ξεφύγω από τη ζέστη του Ώστιν αυτό το καλοκαίρι, γι ‘αυτό πηγαίνω σε ένα οδικό ταξίδι, ώστε να μπορώ να νικήσω τον Heκαι να μην ιδρώνει μέχρι θανάτου στο Τέξας. Εάν ταξιδεύετε το χειμώνα, οι πιθανότητες θέλετε να παραλείψετε το κρύο και το κεφάλι κάπου ηλιόλουστο.

Πέμπτον, κάντε το μήκος των ταξιδιών σας ανάλογα με το μέγεθος της χώρας. Αν έχω μόνο μερικές εβδομάδες, πιθανότατα θα παραλείψω μεγάλες χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία ή η Κίνα και τα σώζω όταν σχεδιάζω ένα μεγαλύτερο ταξίδι. Αν έχω μόνο μερικές εβδομάδες, θα επικεντρωθώ σε μικρότερους προορισμούς που μπορώ να διερευνήσω πιο σε βάθος κατά τη διάρκεια μιας μικρότερης χρονικής περιόδου.

Τέλος, βρείτε τις φτηνές πτήσεις. Από τη λίστα των προορισμών σας, πού είναι οι φθηνότερες πτήσεις; Για παράδειγμα, σε ένα ταξίδι πριν από λίγα χρόνια, όταν πήγαινα στο Ντουμπάι, ήταν $ 1.700 USD προσθήκη στη Μαδαγασκάρη, αλλά μόνο $ 400 για να πάει στις Μαλδίβες. Ωστόσο, χάρη στα μίλια αεροπορικών εταιρειών, ήταν $ 0 για να φτάσετε και από τη Σρι Λάνκα. Αυτό έκανε την επιλογή εύκολη.

***
Μόλις σταμάτησα να αφήνω πάρα πολλές επιλογές να με κρατήσω να κάνω μια απόφαση και μετά από λογική περνώντας από τη λίστα ελέγχου μου, σταμάτησα να κουνάω και να γελάω για το πού ήθελα να πάω, βρήκα τους προορισμούς μου, κράτησα το ταξίδι μου και πήγα με ενθουσιασμό για να επισκεφθώ νέα μέρη.

Κάνε το ίδιο. Ξεκινήστε με τη λίστα σας και βελτιώστε το χρησιμοποιώντας τα παραπάνω κριτήρια μέχρι να περιορίσετε την επιλογή μέχρι τον τόπο που κάνει το πιο νόημα να επισκεφθείτε αυτή τη στιγμή. Οι άλλοι προορισμοί θα είναι εκεί για μελλοντικά ταξίδια!

Η υπέρβαση της υπερφόρτωσης επιλογής στο ταξίδι είναι να συνειδητοποιήσουμε πρώτα ότι θα υπάρχουν πάντα περισσότερα μέρη για να επισκεφθείτε από ό, τι έχετε χρόνο, στη συνέχεια να υπολογίσετε ποιοι προορισμοί ταιριάζουν με αυτό που μπορείτε να κάνετε τώρα. Μόλις ξεκινήσετε με τη λίστα των προορισμών σας, η πτώση του τέλειου γίνεται μια διαδικασία εξάλειψης.

Θα υπάρχουν πάντα πάρα πολλοί προορισμοί για να διαλέξετε και πολύ λίγο χρόνο για να τους δείτε.

Αλλά, τουλάχιστον, μπορούμε τελικά να σπάσουμε την παράλυση ανάλυσης.

Πώς να ταξιδέψετε στον κόσμο σε 50 $ την ημέρα

Ο οδηγός χαρτιού του New York Times για το World Travel θα σας διδάξει πώς να κυριαρχήσετε την τέχνη του ταξιδιού, ώστε να βγείτε από το πεπατημένο μονοπάτι, να εξοικονομήσετε χρήματα και να έχετε μια βαθύτερη ταξιδιωτική εμπειρία. Είναι ο Οδηγός Σχεδιασμού Α για τον Ζ, που το BBC κάλεσε την “Βίβλο για ταξιδιώτες του προϋπολογισμού”.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα και να αρχίσετε να το διαβάζετε σήμερα!

Κλείστε το ταξίδι σας: Συμβουλές και κόλπα υλικοτεχνικής υποστήριξης
Κλείστε την πτήση σας
Βρείτε μια φτηνή πτήση χρησιμοποιώντας το Skyscanner. Είναι η αγαπημένη μου μηχανή αναζήτησης επειδή αναζητά ιστότοπους και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ώστε να γνωρίζετε πάντα ότι δεν αφήνεται η πέτρα.

Κλείστε το κατάλυμα σας
Μπορείτε να κλείσετε το ξενώνα σας με το Hostelworld. Εάν θέλετε να μείνετε κάπου εκτός από έναν ξενώνα, χρησιμοποιήστε το Booking.com καθώς επιστρέφουν σταθερά τις φθηνότερες τιμές για τους ξενώνες και τα ξενοδοχεία.

Μην ξεχνάτε την ασφάλιση ταξιδιού
Η ταξιδιωτική ασφάλιση θα σας προστατεύσει από ασθένεια, τραυματισμό, κλοπή και ακυρώσεις. Είναι ολοκληρωμένη προστασία σε περίπτωση που οτιδήποτε πάει στραβά. Ποτέ δεν πηγαίνω σε ένα ταξίδι χωρίς αυτό, όπως έπρεπε να το χρησιμοποιήσω πολλές φορές στο παρελθόν. Οι αγαπημένες μου εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία και αξία είναι:

SafetyWing (καλύτερο για όλους)

Ασφαλίστε το ταξίδι μου (για όσους άνω των 70)

Medjet (για πρόσθετη κάλυψη εκκένωσης)

Είστε έτοιμοι να κλείσετε το ταξίδι σας;
Ελέγξτε τη σελίδα πόρων μου για τις καλύτερες εταιρείες που θα χρησιμοποιήσετε όταν ταξιδεύετε. Παραθέτω όλα αυτά που χρησιμοποιώ όταν ταξιδεύω. Είναι το καλύτερο στην τάξη και δεν μπορείτε να πάτε στραβά χρησιμοποιώντας τα στο ταξίδι σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *